UZEP Sıkça Sorulan Sorular

UZEP hakkında sıkçça sorulan sorular ve cevapları burada derlenmiştir.

1. UZEP Eğitim Platformu web adresi nedir?

UZEP web adresi https://uzep.*.edu.tr ‘dir’ ‘*’ yerine üniversitenin alan adını tamamlayıcı kelime yazılmalıdır, örneğin “Sakarya Üniversitesi” için “https://uzep.sakarya.edu.tr” gibi.

2. UZEP Eğitim Platformu Kullanıcı Adı ve Şifre bilgilerimi nasıl öğrenebilirim?

UZEP kullanıcı adı ve şifrenizi UZEM yetkililerinden öğrenebilirsiniz. Genellikle Üniversite Yönetim Sisteminde (ÜYS) kullanılan kullanıcı adı UZEP’te de geçerlidir. Şifreniz başlangıçta sıfırlanmış olabilir, bunu öğrenmek için UZEM yetkilileri ile göreşebilirsiniz.

Giriş sayfasında E-devlet girişi aktif ise, E-Devlet şifreniz ile de UZEP’e girebilirsiniz.

3. UZEP Eğitim Platformu şifremi unuttum şifremi nasıl güncelleyebilirim?

Şifrenizi unuttuysanız UZEP’e E-devlet yoluyla da girebilirsiniz (Bu yöntem Üniversiteniz E-Devlet girişini aktif ettiyse geçerlidir).

UZEP şifrenizi ilk girişten sonra güncellemeniz gerekir. Unutulmuş şifrelerin sıfırlanması için UZEM yetkilileri ile iletişime geçiniz.

UZEP’e giriş ve çıkış işlemlerinin anlatıldığı kılavuza erişmek için tıklayınız.

UZEP’e giriş ve çıkış işlemlerinin anlatıldığı video için tıklayınız.

Öğretim elemanı sisteme giriş ve dersler ile ilgili video için tıklayınız.

4. UZEP Eğitim Platformu ve Sanal Sınıf katılımda hangi internet tarayıcısını kullanmalıyım?

UZEP’e sıkça kullanılan Chrome, Firefox, Opera, Safari gibi web tarayıcıları ile girilebilir. UZEP’e cep telefonlarındaki tarayıcılardan da girilebilir.

5. Eğitim portalını ve Sanal Sınıf uygulamasını sağlıklı görüntüleyebilmek için bağlantı hızım minimum ne kadar olmalıdır?

UZEP üzerinden canlı yayın sanal sınıfları sağlıklı bir şekilde görüntüleyebilmek için en az 1 Megabit/saniye band genişliği gereklidir.

6. Uzep Eğitim Platformuna mobil olarak ulaşabilir miyim?

UZEP arayüzleri tüm tarayıclarda görülebilecek şekilde geliştirilmiştir. Cep telefonlarındaki tarayıcılar buna dahildir.

7. Sanal sınıf takvimine nasıl erişebilirim?

UZEP’e öğrenci veya öğretmen olarak giriş yaptığınızda menüde Takvim sekmesi tıklanır. Açılan pencerede aktif haftanın ders programı görülür. Takvimi haftalık dışında günlük veya aylık olarak da görmek mümkündür. Ayrıca zaman eksininde gezinti yapılabilir, dönem içindeki haftalık ders programları incelenebilir.

Takvim hakkında detaylar için tıklayınız.

8. Sanal sınıf derslerime nasıl katılabilirim?

Login yaptıktan sonra önce menüden Dersler seçilir, açılan pencereden sanal dersine katılacağınız ders kutusu tıklanır. Alt tarfta açılan pencerde yakın zamanda açılacak sanal sınıf oturumları görülür, uygun olan tıklanarak sanal derse katılım sağlanır.

9. UZEP geliştiricilerine nasıl sorun bildirebilirim? (Yönetici)

Sorun-bildir ile ilgili detaylara erişmek için tıklayınız.

10. Excel ile veri yüklerken başarısız oldum (Yönetici).

UZEP’e Excel dosyaları ile veri yüklerken sistemden indirilen Excel dosyaları kullanılmalı ve ilk satır muhafaza edilmelidir. Dosyaya farklı yerlerden veri kopyalarken hücrelerin biçim bilgisi silinmelidir. Tarih/saat içeren hücre biçimi de bazen hatalara sebep olabilmektedir. Tarih/saat biçimi örnek dosyalar ile aynı olmalıdır.

Veri aktarımı ile ilgili detaylara erişmek için tıklayınız.

Veri aktarımı ile ilgili yardım videosu için tıklayınız.

11. Veri yüklerken yönetici şifresi değişti (Yönetici)

Kullanıcıları sisteme Excel dosya üzerinden yüklerken yönetici (admin) kullanıcısı olmamalıdır. Aksi halde admin kullanıcı üzerine de Excel dosyadaki şifre yazılır.

12. Yönetici (admin) rolünde iken kendimi bir derse öğretici olarak dahil ettim, ancak “Dersler” kısmında bu ders görünmüyor (Yönetici).

Yönetici (admin) rolünde iken kendinizi bir derse dahil ederseniz, dersi panelde görebilmek için çıkış yapıp tekrar (öğretici rolünde) girmeniz gerekir.

13. UZEP üzerinde öğretim elemanları ve öğrencilere ilişkin verilerin bilgi güvenliği nasıl sağlanır?

UZEP bulut mimarisinde ve ULAKBİM sunucularında çalışacak şekilde geliştirildi. Sistemin yazılım ve donanım karmaşıklığı gizlenerek, üniversitelere sade bir uzaktan eğitim servisi olarak sunuluyor. Bulut mimarisi içinde bu modele Servis olarak Eğitim (Education as a Service: EaaS) denilmektedir. Mimarinin temel özelliği, üniversitelerin uzaktan eğitim ihtiyacını öğrenci sayısına bağlı olmaksızın karşılayacak bir servis sunulmasıdır. Hizmet alımı yapan üniversitelere “uzep.xxx.edu.tr” gibi yeni bir alan adı ile içi boş bir sistem teslim edilmektedir. Teslim sırasında üniversitelerin belirlediği yetkililere (genelde UZEM çalışanlarına), UZEP tarafından tek bir yönetici hesabı açılmaktadır. Daha sonra, üniversite UZEM yetkilileri öğrenci, öğretim elemanı hesaplarını açmakta ve sistemi çalışır hale getirmektedir. Yazılımlar ULAKBİM sunucularında olduğundan, veriler yurt içinde saklanmaktadır. ULAKBİM çalışanları sadece sunucuları yapılandırmak ve 7/24 çalışır halde tutmak ile yükümlüdür. Sunuculara bunun dışında erişim yetkileri yoktur ve ne tür bilgiler olduğu hakkında da bilgi sahibi değillerdir. Sakarya Üniversitesi yazılım geliştiricileri de sunucularda UZEP yazılımını ayarladıktan sonra (alan adı oluşturma gibi), yönetimi üniversitelere teslim etmektedir. Şu anda hizmet verdiğimiz üniversitelerin UZEM yetkilileri, sadece kendi alanlarındaki verilerine erişebilir durumdadır. Bunun dışında verilere erişim yoktur. Ayrıca, UZEP sistemine her türlü erişim güvenli bağlantı ile sağlanmakta olup, dışarıdan ağı dinleyerek veri çekilmesi mümkün değildir. Bir hizmet alım dönemi bitince her üniversite kendi verilerini indirebilir, mevcut verilerini silebilir ve sistemi temiz bir şekilde bırakabilir.